Waarom een vastgoedkeuring?

Je hebt als koper een onderzoeksplicht, bij wet vastgelegd. De meeste kopers weten dat de verkoper gebreken aan het pand kenbaar moet maken, maar weten niet dat de koper ook voldoende moet laten blijken deze informatie zelf te willen ontdekken.

In rechtspraak is al gebleken dat dit het verschil kan maken tussen verborgen gebreken of niet. Iedereen wordt geacht de wet te kennen, dus achteraf aangeven dat je dit niet wist, is ontoereikend. Met een vastgoedkeuring ben je alvast safe. Lees hier het artikel van een advocaat.


Doel van een vastgoedkeuring

Het doel van een bouwkundige keuring is zeer breed, we proberen het hier volledig op te lijsten:

  • het verkrijgen van inzichten in de bouwtechnische staat van een woning
  • in de rapportage worden de aanwezige bouwtechnische gebreken die visueel waarneembaar zijn beschreven en met foto’s vastgelegd
  • de herstelkosten van deze gebreken worden voor u op korte- en op lange termijn berekend
  • deze kosten worden zo goed mogelijk voor jou begroot en worden weergegeven in een verzamelstaat, zodat je rekening kunt houden met deze kosten in jouw financieringsplan
  • de feiten die met een bouwkundige keuring naar voren komen maken je als verkopende- of aankopende partij sterk in uw onderhandelingspositie
  • je krijgt als opdrachtgever van een bouwtechnische keuring een bouwkundig rapport met hierin de gebreken omschreven
Een bouwtechnische / vastgoed keuring door Habit Assist
Sommige gebreken zijn duidelijk, andere niet. Het is ook de plicht van de koper om ze te onderzoeken.

Een vastgoedkeuring inclusief het rapport laten je toe om samen met de verkoper de vraagprijs van de woning gemakkelijker te onderhandelen. In het keuringsrapport wordt door Habit-Assist de directe kosten als ook de kosten op termijn vastgesteld, deze laten je de mogelijkheid om te onderhandelen over de vraagprijs van de woning.


“Wordt het een droomhuis of eerder een financiële kater?”

De aankoop van jouw huis, is een van de grootste investeringen die je in jouw leven doet. Het is raadzaam om uw aankoop zorgvuldig en doordacht te doen. Je maakt een onwaarschijnlijke studie van de financiering. Tot op elke % zal je banken vergelijken en hameren op goede voorwaarden, en dat begrijpen we. Maar ben je even ijverig wanneer het over de waarde en integriteit van het pand gaat?

Een bouwtechnische / vastgoed keuring door Habit Assist
Ben je even ijverig wanneer het over de waarde en integriteit van het pand gaat?

Als koper let je er goed op of de ruimtes voldoen aan jouw eisen, “Is de keuken en badkamer wel naar mijn smaak uitgevoerd en passen de meubels die ik graag wil in de ruimtes?”. In de bezichtiging kijkt een koper vaak naar het gebruikscomfort van een woning. De emoties die hierbij vrijkomen, zorgen er juist voor dat je een klik heeft met het huis hebt of dat het juist de woning is waarvan u al jaren droomt.

Hoe is het gesteld met de kozijnen en het schilderwerk? Hoe zijn de condities van de vloeren en daken? Zijn er kenmerken van lekkages of verholpen lekkages? Kritisch kijken naar de bouwtechnische details gebeurt vaak niet tijdens een bezichtiging van een woning. Daarmee vergroot je de financiële risico, omdat je de technische gebreken pas opmerkt, als je de woning al in bezit en gebruik hebt.

We doen vastgoedkeuringen over heel België.